top of page

Žmogaus potencialas

Updated: Nov 26, 2020









Dažnai koučingą apibūdina kaip būdą atskleisti kito žmogaus potencialą ir taip pagerinti jo veiklą. Taigi, kas yra tas žmogaus potencialias? Potencialo terminas vartojamas fizikoje, kalbotyroje, chemijoje, filosofijoje, ekonomikoje, socialiniuose moksluose, kaip turimų išteklių ir juose esančių potencialių galimybių derinys. Psichologijoje populiari „asmeninio potencialo“ sąvoka - latentinės žmogaus galimybės, kurios gali pasireikšti kūrybinėje, intelektualinėje, dvasinėje, socialinėje, karjeros ar moralinėje gyvenimo sferoje.


Mes visi norime maksimaliai išnaudoti vidinius išteklius savo profesijoje, kūryboje ir asmeniniame gyvenime. Tai įmanoma, nes dauguma žmonių net nežino apie savo paslėptus rezervus arba juos naudoja ne pilnai. Iš kur mes žinome, ką sugebame? Kaip mes galime iš tikrųjų save realizuoti? Ir kodėl gali kurti ne tik menininkai ir rašytojai?


Į žmogaus asmeninį potencialą galima žiūrėti skirtingais rakursais:


- Kaip į stiprybę, įgytą su patirtimi.

- Kaip sąmoningą gebėjimą išreikšti save.

- Kaip asmeninių savybių realizacijos priemonę.

- Kaip neišreikštą, asmeniniam tobulėjimui skirtų gebėjimų rezervą.

- Kaip galimybių, skatinančių savirealizaciją, rinkinį.


Apibūdinant konkretaus asmens potencialą, tiriami jo vidiniai ir išoriniai ištekliai. Jų derinys apibūdina žmogų, turintį didelį ar žemą žmogaus potencialą.


Vidiniai ištekliai yra: genetika, bendrasis ir emocinis intelektas, fizinė, emocinė ir psichinė sveikata.

Išoriniai rodikliai yra: atsakomybė, savigarba, moralė, vidinė kultūra, mėgstamas verslas ir noras tobulėti.


Pagal savo prigimtį žmogaus galimybės yra begalinės. Jei gebėjimas matyti per sieną yra aktualus nedaugeliui, tuo tarpu laimingi nori būti visi. Maksimaliai padidinti savo vidinius išteklius nėra lengva užduotis. Todėl koučinge yra surinkti geriausi psichologijos instrumentai, padedantys išsigryninti unikalius, tik tam žmogui įgimtus gebėjimus, padedančius siekti savo tikslų.


Dažnai koučingo specialistai siūlo 10 žingsnių planą, kuris padeda klientams išsigryninti savo gebėjimus ir pasiekti savo tikslus:

  1. Išsigryninkite ir įsisąmoninkite savo vidines vertybes. Kuo geresnė savistaba, tuo didesnė tikimybė, kad rasite kelią į savirealizaciją.

  2. Pasirinkite įdomią gyvenimo sritį ir pradėkite ją tyrinėti. Tai gali būti gyvenimo būdas, pajamų lygis, savirealizacija, kūrybiškumas, sportas, karjera.

  3. Ženkite pirmąjį žingsnį, net jei bijote. Tikėjimas, kad jūsų tikslas yra svarbus, suteiks jėgų ir drąsos.

  4. Leiskite sau klysti. Nustokite jaudintis dėl klaidos, tiesiog pasakykite sau - „kaip buvo įdomu“!

  5. Venkite įprastų mąstymo šablonų, apibendrinimų, stereotipų. Skirkite dėmesio įskiepytom baimėm ir neigiamom prognozėm. Įsisamoninkite jas ir keiskite racionaliomis ir palaikančiomis mintimis.

  6. Pasiruoškite asmeniniam augimui. Pasiruoškite atsakingai dirbti, kad įgyvendintumėte savo planus, tobulintumėte savo įgūdžius.

  7. Būkite realistiški. Per savaitę neįmanoma realizuoti vidinių resursų. Tai nereiškia, kad negalima kurti grandiozinių planų. Tai reiškia, kad juos reikia suskirstyti į pasiekiamas užduotis.

  8. Išmokite bendrauti su įvairiais žmonėmis, net jei manote, kad esate per daug drovūs ar uždari.

  9. Išlaikykite savo koncentraciją. Raskite būdų save motyvuoti, skatinkite save, transformuokite savo baimes į papildančius resursus.

  10. Atminkite, kad nieko nėra neįmanoma.

Šiuo planu, kaip gairėmis gali naudotis kiekvienas, norintis geriau save pažinti ir atskleisti savo vidinius gebėjimus. Kartais sunkumai prasideda pirmame žingsnyje, siekiant geriau pažinti save, savo vertybes. Savęs pažinimas be kito žmogaus pagalbos - gali būti sunkus ir daug laiko resursų reikalaujantis žingsnis. Su patyrusio koučingo specialisto ar mentoriaus pagalba, šie žingsniai gali būti įveikiami lengviau, paprasčiau, taupant laiką ir kitus resursus. Tiek vienu, tiek kitu atveju savęs pažinimo ir potencialo atskleidimo kelionė - be galo įdomus ir įtraukiantis procesas. Kaip savo draugams esu sakiusi - pavydžiu tiems, kas tik žengia pirmus žingsnius savęs pažinimo kelyje.


33 views0 comments
bottom of page