top of page

Kodėl naudinga susikoncentruoti į Čia ir Dabar?


“Būti čia ir dabar” - ši populiari frazė tokia populiari ir dažnai kartojama, kad jau praktiškai praradusi savo esmę. Prieš pradėdama nagrinėti šią temą ir aprašant dabarties momento svarbą mūsų gyvenime norėčiau papasakoti jums anekdotą, kurį dažnai prisimenu, kai tik mintimis pradedu keliauti į ateitį ir nerimauti:


"Prireikė vaikinui iš pirmo aukšto keptuvės. Nusprendė užlipti i 12-tą aukštą pas kaimynę pasiskolinti. Lipa ir galvoja:

"Na va... aš paskambinsiu, ji atidarys... pakvies užeiti...pavaišins kava... Paskui kažko prie kavos pasiūlys... pasiliksiu ilgiau... kalbėsim... paskui karšta naktis... tapsim meilužiais... paskui vestuvės... vaikai... ji man atsibos... susirasiu meilužę... ji mane demaskuos... netyčia išstums iš 12 aukšto... ligoninė... visas gyvenimas invalido vežimėly... tada ji, aišku mane paliks...

Taip galvodamas užlipo į 12 aukštą, paskambino į kaimynės duris. Kaimynė atidaro duris, šypsosi...

O vaikinas susinervinęs:

-Žinai ką, eik tu velniop su ta savo keptuve!"


Šis vaizdingas anekdotas labai gerai iliustruoja, kas vyksta mūsų galvose, kai užsicikliname neigiamos ateities "nu"matyme.





Jeigu atidžiau pastebėtumėte - tai didesnę laiko dalį mes praleidžiame analizuodami praeitį arba nerimaudami dėl ateities. Taigi, viskas, ką mes darome - tai bandome sukontroliuoti ateitį arba praeitį. Lyg būtų kažkoks baigtinis taškas ateityje, į kurį mes turėtume ateiti remiantis praeitų patirčių asmeninėm interpretacijom.

Nerimavimas dėl ateities jūsų vaizduotėje sukuria neigiamą patirtį iššaukiančius vaizdinius dabartyje, kurie ne tik neigiamai veikia mūsų emocijas, fizinę sveikatą, bet ir sukuria kliūtis keliui į sėkmę.


Įsivaizduokime moterį, kuri dirba nemėgstamą, tačiau finansines garantijas ir finansinį stabilumą užtikrinantį darbą. Laisvalaikiu ji kepa fantastiškus keksiukus ir tortus ir svajoja apie savo kepyklėlę. Į klausimą, kodėl ji vis dar nedaro konkrečių žingsnių link savo svajonės įgyvendinimo, ji prisimena savo neigiamą patirtį praeityje, kuomet visas savo ir vaikų santaupas turėjo atiduoti, kad padengti vyro skolas. "Aš negaliu sau leisti rizikuoti, nes nepasitikiu savo vyru ir nežinau, kada jis vėl neteks darbo ir aš turėsiu išlaikyti šeimą bei mokėti paskolą už būstą." Ši patirtis jai buvo tokia skaudi, kad vien prisimindama tai, ji vėl ir vėl išgyvena neigiamas emocijas, kurios ją atbaido nuo galimybės užsiimti savo svajonių veikla bei rasti būdų iš jos užsidirbti.


Taigi, mes patiriame nuolatinį stresą ir jaučiamės nelaimingi, kai bandome sukontroliuoti ateitį arba praeitį. Nors iš tikrųjų tai vyksta ne dabar, bet tai daro mūsų dabarčiai didžiulę įtaką. Nes „dabar“ yra viskas, ką mes turime šią akimirką. Mūsų galia ir mūsų potencialas pasireiškia tuomet, kai esame susifokusavę į dabartį ir priimame sprendimus dabarties momente.


Ką mes galime padaryti, kad grąžintume savo fokusą į Čia ir Dabar? Dalinuosi keletu patarimų:


1. Didinti mūsų sąmoningumą, kuo dažniau būnant stebėtojo pozicijoje:


* Įsivaizduokite, kad jūs save ir situaciją stebite iš šono, tarsi iš šalies. Tai leis atsiriboti nuo mentalinės "kramtoškės" ir jos keliamų emocijų. Psichologijoje tai vadinama disociacija. Jeigu jums sunku įsivaizduoti, tai aprašykite jus jaudinančią situaciją ir savo reakcijas ant lapo ir kiekvienai reakcijai parašykite racionalią mintį, lyg iš pašalinio ir emocijomis nesusijusio žmogaus pozicijos.

* Kuomet pagaunate save, kad esate mintimis ne čia, nukreipkite fokusą į savo kūną: sutelkite dėmesį į savo kvėpavimą, kūno pojūčius. Jei sėdite, tai pajauskite kaip sėdmenys remiasi į sėdėjimo objektą, kaip jaučiasi jūsų kojos, rankos, kaip oras teka pro šnerves, kokia jo temperatūra, stebėkite jo tekėjimo trajektoriją. Susikoncentruokite į kuo daugiau kūno pojūčių. Tik stebėkite ir fiksuokite, be jokios proto analizės. Tai puikiai grąžina mūsų dėmesį į čia ir dabar.

* Apėmus nerimąstingoms mintims, jei turite galimybę, prisipilkite į dubenį karšto vandens (tokio, kad nenusiplikytumėte), įsiberkite druskos ir įmerkite kojas. Ši praktika padeda sustruktūruoti mintis ir be jokios abejonės grąžina į kūną :-)

* Vaikščiojimas miške, kuriame auga aukšti medžiai - taip pat padeda sustruktūruoti mintis, o buvimas prie vandens ar maudymasis vandeny - padeda susitvarkyti su emocijomis.

* Nauja arba neįprasta veikla, kuri priverčia mus susikoncentruoti į dabarties momentą: nauja sporto rūšis, šokiai, rankdarbiai, .... viskas, kas mums yra nauja arba neįprasta.

* Dienoraščio rašymas, kuriame perkeliate visas jus neraminančias mintis iš savo galvos.

* Na, ir žinoma - Meditacija, kuomet stebime savo mintis be jokių interpretacijų, lyg debesis praplaukiančius danguje.



2. Praktikuoti dėkingumą.


Pagrindinė šių praktikų funkcija - grąžinti mus iš proto į širdį. Turbūt ne vieną kartą esate girdėję posakį "Klausyk savo širdies". Širdis yra mūsų ąšis, mūsų centras, kuriame susijungia kūnas ir protas, dvasia ir materija. Tai yra pusiausvyros, ramybės, balanso ir geros imuninės sistemos centras. Širdies balsas niekada nemeluoja, nes širdis nedalina, priešingai nei protas. Tik širdyje mes galime priimti save tokius, kokie esame iš tikrųjų, tik per šį centrą mes galime kurti harmoniją su aplinkiniu pasauliu per savo vidinį vientisumą. Viena iš man gerai žinomų praktikų - tai Dėkingumo dienoraštis. Apie jį jau esu rašiusi čia: https://www.iluminala.com/post/dekingumas-tai-gyvenimo-budas





3. Atlikti kvėpavimo pratimus.


Jie leidžia subalansuoti mūsų kūną ir tolygiai paskirstyti energiją. Kai mes esame susikoncentravę savo mintyse, visa mūsų energija nukreipta į viršutinius energetinius centrus. Kvėpavimo pratimų yra visa galybė. Pasidalinsiu su jumis savo pratimu, kuris neužima labai daug laiko, bet yra pakankamai efektyvus (žinoma efektyvumas atsiranda ne per vieną kartą, o nuosekliai kartojant diena iš dienos):


* Atsistokite arba atsisėskite tiesiai. Svarbu, kad stuburas būtų tiesus.

* Įsivaizuokite, kad įkvepiate giliai per širdies centrą.

* Trumpam sulaikykite kvėpavimą ir iškvėpkite. Iškvėpdami įsivaizduokite, kad iškvepiate per pėdas giliai, giliai į žemės centrą. Iškvėpimas turi būti stiprus, lyg stumtumėte energijos srovę.

* Pakartokite tai tris kartus.

* Vėl įkvėpkite per širdies centrą.

* Trumpam sulaikykite kvėpavimą ir iškvėpkite. Šį kartą iškvėpdami įsivaizduokite, kad iškvepiate per galvos viršugalvį į Visatos centrą. Iškvėpimas taip pat turi būti stiprus.

* Pakartokite tai tris kartus.

* Tuomet įsivaizduokite, kad įkvepiate per viršugalvį, kvėpavimą sulaikote širdies centre ir iškvepiate per pėdas į žemę.

* Tą patį pakartokite įkvėpdami per pėdas, sulaikydami kvėpavimą širdies centre ir iškvėpdami per viršugalvį į Visatos centrą.

* Pakartokite tai tris kartus.


4. Sąmoningai kreipti savo dėmesį į grožį aplink mus:


* Saulėlydį. Ar pastebėjote, kokie jie gražūs?

* Praplaukiančius debesis ir jų formas.

* Žydinčius augalus, spalvą keičiančius lapus, raibuliuojantį upelį, rūką virš laukų...

* Meno kūrinius, architektūrą..

* Jeigu nėra galimybės stebėti gamtą, tai pasižiūrėkite kokį gražų filmą.




Mūsų vaizduotė, jausmai ir veiksmai suteikia mums galimybę sukurti savo realybę Čia ir Dabar. Tai reiškia, kad mes turime galią sukurti savo tikrovę aiškiai įsivaizduodami, ko norime, sąmoningai į tai sutelkdami dėmesį, išryškindami visas žavias detales, žinodami, kodėl to norime ir kokio didesnio tikslo vardan.


Taigi, ką jūs darytumėte, jei žinotumėte ir būtumėte įsitikinę, kad jums pasiseks 100 procentų? Ar pasiruošę grąžinti save į Čia ir Dabar ir su nauju tikėjimu kurti save ir savo gyvenimą iš naujo? Tokį, kokio norite Jūs.


Kviečiu kartu patyrinėti savo nerimą dėl ateities ir praeityje suformuotus ribojančius įsitikinimus, trukdančius siekti savo tikslų.





O jau tada žengti sekantį žingsnį, kuriant savo savjonių realybę. Tam turiu puikių instrumentų: https://www.iluminala.com/post/projekcine-fotografija-budas-sukurti-save-is-naujo


Ir kas žino, kokia anekdoto pabaiga būtų, jei vaikinas būtų sau papasakojęs kitą istoriją:-)




Jeigu jums patiko šis straipsnis, pasidalinkite savo įžvalgomis komentaruose. O jeigu manote, kad ši informacija sudomins ir jūsų draugus, tai kviečiu juo dalintis.


Alla Budrienė

Straipsniu dalintis galima tik su nuoroda į šį puslapį.

Kopijuoti ir platinti be autorės sutikimo - draudžiama!




182 views0 comments
bottom of page